Voor mekaar ONS welzijn brengt mensen samen. We bundelen wensen, ideeën en hulpvragen op één plek en zorgen voor succesvolle matches. Wil (75) uit Berghem wilde graag iets voor een ander betekenen. Nu verzint ze leuke en creatieve activiteiten voor twee Poolse kinderen om hun Nederlandse taal te verbeteren. Lees haar verhaal.
Voor mekaar ONS welzijn brengt mensen samen. We bundelen wensen, ideeën en hulpvragen op één plek en zorgen voor succesvolle matches. Wil (75) uit Berghem wilde graag iets voor een ander betekenen. Nu verzint ze leuke en creatieve activiteiten voor twee Poolse kinderen om hun Nederlandse taal te verbeteren. Lees haar verhaal.
Wil woont samen met haar man in Berghem. Ze genieten volop van hun familie; twee kinderen, de partners van hun kinderen en de twee kleinkinderen. Wil en haar man zijn actief als vrijwilliger. Wil is na de zomer van 2022 gestart als taalmaatje voor twee Poolse kinderen. “Ik hoop de kinderen een stukje plezier te geven en tegelijkertijd de Nederlandse taal te leren.” Haar man brengt en haalt mensen op die dat zelf niet meer kunnen of de mogelijkheid vanuit hun eigen omgeving niet hebben.
Een uitdaging
Wil ontmoette Jolanda van ONS welzijn tijdens een bijeenkomst in dorpshuis De Berchplaets in Berghem. Jolanda vertelde dat ze voor twee kinderen een taalmaatje zocht. Creatief bezig zijn met de Nederlandse taal vindt Wil erg leuk, een uitdaging aangaan en creatief bezig zijn is waar Wil van houdt. In haar huis vind je dan ook verschillende zelfgemaakte creaties.
Wil begeleidt twee Poolse kinderen van 8 en 9 jaar ieder een middag in de week. De kinderen hebben een achterstand in de Nederlandse taal en extra ondersteuning nodig om de taal onder de knie te krijgen. “Van mijn dochter, die gespecialiseerd is in kinderen met een taalontwikkelingsstoornis kreeg ik heel veel goede tips en nog steeds als ik ergens tegenaan loop!”
Leren van leuke activiteiten
Je hoeft geen professional te zijn, dat is helemaal niet de bedoeling. “De aandacht die je kunt geven, de warmte en de leuke gesprekjes met de kinderen zijn het belangrijkste.” Ze starten de middag vaak met een half uurtje lezen. Als Wil merkt dat de kinderen het lezen niet meer leuk vinden heeft ze daar leuke én leerzame oplossingen voor! Zo praten ze over de thema’s die op het jeugdjournaal worden gepresenteerd, bakken een cake aan de hand van een recept, benoemen alle voorwerpen die in de keuken te vinden zijn of ze schilderen, kleien en knutselen. Ook luisteren ze naar muziek of een gesproken boek via Spotify om de Nederlandse klanken te herkennen, doen spelletjes met vragen over gedrag en emoties en gaan regelmatig naar buiten om een wandeling te maken en kletsen ondertussen over van alles wat om hen een gebeurt. “Ik hoop de kinderen zo een stukje plezier te geven met de hoop dat ze ook iets opsteken van de Nederlandse taal, tradities en onze normen en waarden.” Wil vindt het belangrijk dat ze niet alleen stapjes maken in het lezen, maar in eigenlijk het hele sociale aspect van het dagelijkse leven.
Aan het einde van de middag krijgt Wil veel dankbaarheid van de kinderen. “Ze gaan altijd vrolijk naar huis, soms willen ze zelfs niet naar huis. Ze komen graag en daar doe ik het ook voor!” Wil hoopt dat ze dat stukje wat ze bij haar leren, bij hen een warm plaatsje krijgt.
Ga er gewoon voor
“Mensen die nadenken over vrijwilligerswerk: ga er gewoon voor! Doe wat jou leuk lijkt. Al is het een kopje koffie drinken met iemand die zich eenzaam voelt.” Er komt een tijd dat Wil afscheid neemt van de kinderen, dan gaat ze op zoek naar ander vrijwilligerswerk. “Je krijgt van vrijwilligerswerk een enorm goed gevoel! In deze maatschappij, die zo veranderd is, kun je heel veel voor een ander betekenen.”
Wil jij ook iets betekenen voor een ander? Heb je talent, of wil je jouw talent ontdekken? Ervaring opdoen, iets leren of nieuwe mensen ontmoeten? Denk dan eens aan vrijwilligerswerk.
Neem een kijkje op de website van Voor mekaar en de vacaturebank, want ONS welzijn is op zoek naar jou! Je kunt een account aanmaken en online reageren op een advertentie. Of stel je vraag door een mail te sturen naar voormekaar@ons-welzijn.nl.